Gisteren tijdens het BT-congres in Zaanstad werden de eerste tien bedrijventerreinen bekend gemaakt die deel nemen aan het grootschalige verduurzamingsproject van BE+ om in 5 jaar tijd 250 bedrijventerreinen in Nederland energiepositief te maken.

Ook werd bekend dat tweevoudig Olympisch kampioen Marianne Vos als ambassadrice de stichting BE+ een warm hart toedraagt. Dagvoorzitter Roelof Hemmen kon haar zelfs enkele vragen stellen via een live-verbinding met Perth in Australië waar de wielrenster en veldrijdster op dit moment traint.

xroc4_ti

BE+
De Stichting BE+ (Bedrijventerreinen Energiepositief) maakt zich sterk voor het verduurzamen van 250 bedrijventerreinen in Nederland. De stichting is een initiatief van SKBN, WM3 Energie, Oost NV en TNO en wil bedrijventerreinen verduurzamen zonder dat de cashflow van de individuele ondernemers wordt aangetast. Bedrijventerreinen bieden een enorm potentieel aan vermindering van energieverbruik en het terugdringen van CO2 uitstoot. De aanpak van 250 terreinen betekent over vijf jaar al een besparing van 32 petajoule (PJ), Dat is maar liefst één derde van de doelstelling uit het Energieakkoord!

Eerste tien bedrijventerreinen
Bedrijventerreinen die willen verduurzamen kunnen zich melden bij de stichting via bepositief.nl. Voordat BE+ op het congres officieel van start ging was er al een ruime belangstelling. De eerste tien bedrijventerreinen waarmee BE+ begint zijn de volgende:
Beatrixpark in de gemeente Winterswijk

De Wildeman in de gemeente Zaltbommel

Haven I t/m VII in de gemeente Waalwijk

Boekelermeer in de gemeenten Alkmaar en Heiloo

Schiebroek in de gemeente Rotterdam

Halfweg Molenwatering in de gemeente Spijkenisse

HN 80 in de gemeente Hoorn

Lelystad Airport Businesspark in de gemeente Lelystad

Goudse Poort in de gemeente Gouda

Bedrijventerrein Lorentz I-II-III in de gemeente Harderwijk

Marianne Vos
Dat Marianne Vos zich verbindt aan dit initiatief is niet zo vreemd, geeft de wielrenster aan: “Op de fiets ben ik veel in de natuur te vinden. Om dat in de toekomst ook te kunnen, draag ik duurzaamheid een warm hart toe. Daarom vind ik dit initiatief ook zo mooi.” BE+ ziet een mooie parallel in het duurzaamheidsdoel voor de komende vijf jaar en de topsport waar men ook voor een langere tijd streeft om een topprestatie neer te zetten.

Bepositief-Verduurzaming-Marianne Vos from BE+ on Vimeo.