BT Event: Verduurzamen in de praktijk en Warmtenetwerk in Zaltbommel

Elk jaar organiseren vakblad BT, SKBN en een van de aangesloten regio’s het BT event, een groot netwerkevenement voor partijen die zich bezighouden met de ontwikkeling, en  herstructurering van bedrijventerreinen in Nederland. Dit jaar was de regio Arnhem Nijmegen aan de beurt, samen met Provincie Gelderland en Oost NL.

Het BT event vond plaats op 31 oktober plaats op het IPKW bedrijventerrein in Arnhem. Dit bedrijventerrein heeft als doelstelling om in  2025 het meest duurzame van Nederland te zijn. Zij kregen dit jaar alvast de award voor het meest circulaire bedrijventerrein in Nederland met bedrijven als Save Plastics, die van afvalplastic weer nieuwe producten maken. BE+ was aanwezig met twee workshop, die beiden vol zaten.

Verduurzamen in de praktijk
De workshop 2x Verduurzamen in de praktijk werd gegeven door Jaap Kortman, die eerst een inleidende presentatie gaf over het BE+ initiatief. Vervolgens vertelden Jan Boudesteijn en Edwin Markus de resultaten van de BE+ terreinen Kagerweg  in Beverwijk en Schiebroek in Rotterdam.
Jan Boudesteijn, voorzitter GreenBIZ IJmond, gaf aan dat op Kagerwerk 30% van de bedrijven die samen verantwoordelijk zijn voor 70% van het energieverbruik meedoet aan het project. Dit jaar is voor 16 MW zonnepanelen een SDE aanvraag ingediend.
GreenBiz IJmond, de gemeente Beverwijk, de provincie Noord-Holland en odIJmond en NOVA tekenen binnenkort een overeenkomst om het project door te zetten met ondernemers, overheid en onderwijs.
Edwin Markus (parkmanager Schiebroek) presenteerde de projecten op Schiebroek, waaronder een zonnepark met 6000 panelen en de ontwikkeling van een warmtenet op basis van warmte van een ING datacenter.

Het warmtenetwerk in Zaltbommel
In de andere workshop, Het warmtenetwerk in Zaltbommel, vertelde Rimmert van Luyn (Hitachi en voorzitter ondernemersvereniging) over hoe op bedrijventerrein De Wildeman in Zaltbommel door de inzet van ondernemers een warmtenetwerk is ontwikkeld. Wat vergt een investering als deze? En hoe krijg je het daadwerkelijk voor elkaar? Dit was een mooi voorbeeld uit het BE+ project over collectieve financiering, dat gaat over de vraag hoe je als bedrijventerrein zelf een ESCo (Energy Service Company) op kunt richten. Hiermee komt het beheer in eigen handen en gaat ook de winst terug naar de investeerders en deelnemers op het terrein.

Bekijk hier de presentatie over het oprichten van een ESCo.