Duurzaam Lorentz actief bezig met energiebesparing

De Bedrijvenkring Harderwijk (BKH) is actief aan de slag met de verduurzaming van bedrijventerrein Lorentz in Harderwijk. Bedrijventerrein Lorentz is namelijk als eerste bedrijventerrein van Nederland uitgekozen om energie positief te worden. Onder de noemer Duurzaam Lorentz zet de BKH zich in om het doel van deze vergroening in zo kort mogelijke periode waar te maken.

Energiebesparende scans
Inmiddels zijn er al 50 succesvolle energiebesparende scans uitgevoerd bij verschillende organisaties die de energiehuishouding goed op orde hebben. Veelal zijn dit organisaties die zoal zuinige verlichting, HR+, glas en warmtepompen of zuinige HR107 ketels als een stookinstallatie hebben. Toch komen de energie-experts van MVO Consultants BV (de partij die de energiescans namens de BKH uitvoert) altijd wel iets tegen waar een organisatie nog meer op kan bezuinigen. Denk hierbij aan de bedrijfsventilatie die vaak aan blijft staan buiten werktijd. Deze maatregel is simpel op te lossen door een tijd/week-schakelaar in het systeem toe te voegen. Binnen een halfjaar levert zo’n eenvoudige aanpassing al geld op.

LED licht
Daarnaast kan verouderde verlichting gemakkelijk vervangen worden door een LED alternatief. Dit zorgt voor fijner licht, buizen die minder vaak vervangen hoeven te worden én het besparen van zowel geld, als energie. Opvallend is wel dat de eerste golf bedrijven die zich heeft aangemeld vaak al gepassioneerd met energiebesparing aan de gang is. Enerzijds is het erg leuk om met de meer doorgewinterde verduurzamers te praten, maar vaak houdt dit ook in dat binnen deze bedrijven veel van de ‘hoog rendement’ besparingsmaatregelen al zijn genomen. Vanzelfsprekend willen wij de bedrijven die deze maatregelen nog niet hebben genomen motiveren om de energiebesparende scan uit te voeren. Juist omdat bij deze organisaties de grootste winst te behalen is.

Zit energie besparen nog niet in het bloed van jullie organisatie? Zie dit dan als de uitgelezen kans om een gratis opstart te maken. MVO Consultants BV en de Bedrijvenkring Harderwijk helpen organisaties graag op weg om energiebesparing leefbaar te maken binnen de organisatie. Met alle bedrijven op bedrijventerrein Lorentz streven we immers naar hetzelfde doel: “Duurzaam Lorentz!”