Energie potentieelscan met Asbestmodule

Samen met de provincie Overijssel ontwikkelt TNO een asbestmodule voor de Energie Potentieelscan (EPS). Uiterlijk in 2024 moeten bedrijven alle asbest daken hebben verwijderd. Als het toch moet worden vervangen, waarom niet meteen een duurzaam dak? Met de EPS in combinatie met de nieuwe module, krijgen ondernemers een goed beeld van wat dat inhoudt en wat het oplevert.

Van een nood een deugd

Op dit moment ligt er nog 100 miljoen vierkante meter asbest daken in Nederland. Tien procent hiervan ligt op bedrijventerreinen. Asbestdaken verweren en de vrijkomende vezels zijn schadelijk voor de gezondheid. Zeker in geval van brand of storm op bedrijventerreinen, kan het omliggende gebied hier last van hebben. Daarom heeft de overheid besloten dat alle asbest daken uiterlijk in 2024 moeten worden vervangen door asbestvrije daken. Eigenaren van bedrijfspanden moeten deze aanpassingen zelf betalen. BE+ daagt deze bedrijven uit om van een nood een deugd te maken en de daken te verduurzamen. De EPS met asbest module helpt daarbij.

Gezamenlijke aanpak

BE+/TNO ontwikkelde al eerder de Energie Potentieel Scan, waarmee een inschatting wordt gemaakt van welke energiemaatregelen voor een pand relevant zijn, welke investering nodig is en wat het oplevert. Het gaat hierbij met name om de gebouwgebonden energiemaatregelen zonnepanelen (PV), led, warmtepompen, isolatie (muur, dak en glas) en warmteterugwinning op de ventilatie. De EPS met asbestmodule doet in principe hetzelfde, maar onderzoekt hierbij of er sprake is van een asbest dak en neemt het verwijderen hiervan en het plaatsen van een nieuw dak mee in de berekeningen.

“De scan is bedoeld voor een heel terrein, waarbij we uit gaan van een gezamenlijke aanpak. Dat is in het voordeel van de bedrijven, omdat gezamenlijke inkoop van bijvoorbeeld zonnepanelen financieel aantrekkelijk is. Met de scan krijgt men een duidelijk beeld van wat er mogelijk is en wat de financiële gevolgen zijn.” aldus Bram ten Bosch, Beleidsontwikkelaar van provincie Overijssel.

Interesse?

De EPS met asbestmodule is op dit moment nog in de pilotfase. De provincie Overijssel en BE+ benaderen ondernemersverenigingen, eigenaren en adviseurs om de scan aan te bieden en te adviseren bij asbest aanpak en verduurzaming. Heeft u interesse in een EPS scan met asbestmodule, kunt u ook zelf contact opnemen met Guus Mulder van TNO: Guus.mulder@tno.nl

Downloads

Download hier informatie over vervanging van asbest daken: