Snelstartgids Duurzame Energie op Bedrijventerreinen

In dit project hebben TNO en IVAM samen met drie bedrijventerreinenorganisaties en Cofely onderzocht welke strategieën het meest geschikt zijn om mkb-ondernemingen te motiveren om energiemaatregelen te nemen op bedrijventerreinen. Met welke organisatiemodellen, energieproducten en -diensten kan een initiatiefnemende organisatie succesvolle energiemaatregelen realiseren op verschillende bedrijventerreinen in Nederland met verschillende mkb-ondernemingen?

Snelstartgids

De resultaten van het onderzoek zijn vastgelegd in de snelstartgids Duurzame Energie op Bedrijventerreinen. De snelstartgids leidt de lokale trekker van het energie initiatief stap voor stap door het proces om op het bedrijventerrein energie te besparen en duurzame energieproductie te realiseren. De op het bedrijventerrein gevestigde ondernemer staat hierbij centraal. Door samen met ondernemers aan de slag te gaan, goed naar de andere ondernemers te luisteren en de ondernemer te benaderen met die argumenten die passen bij zijn opvattingen komt een energie postief bedrijventerrein in zicht.

Praktische tools

De snelstartgids wijst de weg naar praktische tools die de lokale trekker ondersteunen bij het vormgeven van de organisatie en het aanbod aan de ondernemer. In het project zijn veertien tools ontwikkeld, van een enquête om de wensen in kaart te brengen en spreadsheets om de businesscase door te rekenen tot een checklist voor het opstellen van een raamcontract met leveranciers. Deze tools worden tegen een geringe vergoeding ter beschikking gesteld om zowel beginners op het gebied van duurzame energie als lokale trekkers die al jaren met het onderwerp bezig zijn te ondersteunen, zodat zij op commerciële basis verduurzaming kunnen realiseren.

Status: Afgerond

Betrokken partijen: Klapwijk Parkmanagement, de Energie Coöperatie West-Friesland, Markus makelaardij en Cofely GDF Suez, IVAM en TNO

Meer informatie:

topsectorenergie.nl

rvo.nl

contactpersoon: Guus Mulder Guus.Mulder@tno.nl