BE+ bijeenkomst van 18 november

Ook in het coronatijdperk gaat het werk aan de verduurzaming van bedrijventerreinen door. Op 18 november 2020 vond er weer een (online) BE+ ledenbijeenkomst plaats om elkaar op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. 

Na een kort rondje langs de velden gaf Guus Mulder een update over BE+. Zo zijn er twee nieuwe leden, nieuwe tools en is er een groot Europees project over bedrijventerreinen gaande (GEAR @ SME), waarvan de resultaten ook voor BE+ ondersteunend kunnen zijn. Verder zal Frits Verheij (TNO) vanaf nu Kees Willemse in het BE+ bestuur vervangen.

Vervolgens werden er vier presentaties gegeven:

  • Vincent Kamphuis (TNO) presenteerde de resultaten van een pilotproject ‘Routekaart Bedrijventerrein Energieneutraal’, waarin door midden van een toolset voor energievraagstukken van bedrijventerreinen een routekaart met tussenstappen en doelen opgesteld kan worden om tot een energieneutraal bedrijventerrein te komen. Momenteel worden er nieuwe pilotprojecten gezocht; neem bij interesse contact op met Vincent!
  • Hans Schneider van Liander vertelde over de grote opgave van de verduurzaming in de industrie, de transportschaarste op het elektriciteitsnet en enkele oplossingsrichtingen voor deze uitdaging.
  • Petra van Heteren deelde hoe zij het voor elkaar heeft gekregen om 5200 zonnepanelen op de daken van Hoog16Hoven business park neer te leggen: een inspirerend verhaal met veel praktische tips!
  • Als laatste nam Guus Mulder met iedereen het doel van het convenant nog eens door. Momenteel worden er gesprekken gevoerd met BZK en EZK voor ondersteuning om te komen tot een versnellingsprogramma verduurzaming bedrijventerreinen.

In de online borrel werd er nog lang nagepraat en werden er nog meer ideeën uitgewisseld.

Wij kijken terug op een geslaagde en erg informatieve sessie. Hopelijk tot de volgende keer, hopelijk kunnen we elkaar dan weer in het echt ontmoeten!