Bedrijven op Wildeman Zaltbommel gaan warmte delen

Bedrijventerrein Wildeman I in Zaltbommel krijgt een warmtenet. Dat betekent dat de warmte die het ene bedrijf ‘over’ heeft, gebruikt kan worden door een ander bedrijf.

Het nieuwe distributiecentrum van DHL op bedrijventerrein Wildeman I in Zaltbommel is nog in aanbouw, maar een belangrijke deal met de nieuwe buren is al gesloten. DHL gaat gebruik maken van de warmte die het bedrijf Hitachi over heeft. ,,Op die manier laten we geen warmte verloren gaan”, legt de Zaltbommelse wethouder Willem Posthouwer uit.

Want Hitachi produceert meer warmte dan het zelf nodig heeft. En dat geldt voor meer bedrijven op de Wildeman. Denk bijvoorbeeld aan metaalgieterij Van Voorden. Door het aanleggen van zo’n warmtenet, wordt het mogelijk om deze energie te transporteren naar plekken waar het wél nodig is.

Subsidie
Volgens de Zaltbommelse wethouder Kees Zondag, die over het geld gaat, kan het project rekenen op subsidie van de provincie Gelderland. ,,Het duurt alleen nog even voordat dit geld daadwerkelijk wordt uitgekeerd. Daarom schieten wij het even voor. Dan kan de aanleg van de verbinding meteen met de bouw van DHL worden meegenomen. Zodra de provincie met de subsidie over de brug komt, krijgen wij dat geld weer terug.”

De aanleg van een warmtenet past in de ambities van het parkmanagement van De Wildeman. Dat is op het gebied van duurzaamheid ambitieus: in 2020 wil het bedrijventerrein C02-neutraal zijn. Naast de aanleg van een warmtenet staat ook een forse uitbreiding van zonnepanelen op de rol. Van de 200.000 vierkante meter bedrijfsdak  is nu nog maar 22.000 vierkante meter voorzien van zonnepanelen.

Groen
Het nieuwe 90.000 vierkante meter grote distributiecentrum van DHL begint inmiddels vorm te krijgen. Vanaf najaar 2019 worden hier door 350 medewerkers een half miljoen pakketten per dag verwerkt. Deze komen uit Nederland, Amerika, Duitsland en China. DHL wil de groenste bezorger van Nederland worden. Zo heeft het nieuwe distributiecentrum geen gasaansluiting en komt het dak vol met zonnepanelen te liggen. Ook schakelt het bedrijf in etappes over op elektrische  bestelauto’s.

Bron: Brabants Dagblad